İkinci dil öğrenmenin beyin fonksiyonlarını pozitif etkilediği ve beynin yaşlanmasını geciktirdiğine dair bulgular elde edildi.

262 kişilik bir örneklem grubu ile çalışan araştırmacılar, en az iki dil bilenlerde zekânın geliştiğini ve beynin daha iyi çalıştığını fark etti.

Daha önce yürütülmüş olan bir araştırmada da iki dil bilmenin yaşlılıkta bunamanın önüne geçebildiği sonucuna varılmıştı.

Araştırmacıların içinde yer aldığı ikilem ise, ikinci dilin mi beyni geliştirdiği yoksa beyni gelişmiş olanların mı ikinci dili öğrendiği sorusu.

Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten Thomas Bak bu soruya yanıt bulduğu görüşünde.
Araştırma çerçevesinde 262 kişiye 11 yaşındayken gercekleşen zeka testleri 70 yaşına geldiklerinde bir daha yaptırıldı.

Katılımcıların tümü İngilizce dışında en az bir dil daha konuşabiliyordu.

‘İkinci dil ile dikkat artıyor’
195 kişi ikinci dili 18 yaşından küçükken, 65 kişi ise yetişkinlik döneminde öğrenmişti. Araştırma sonucunda, ikinci dilin öğrenilmesinden akabinde beyin fonksiyonlarında gercekleşen ilk testlere kıyasla ilerleme yaşandığı açıklandı. Fark edilen ilerleme, ikinci dilin ne vakit öğrenildiğine göre ise değişmedi.

Araştırmacı Thomas Bak, anlamlı bir ilişki bulduklarını ifade ederek, ikinci dille beraber insanların odaklanma ve dikkat kabiliyetlerinin geliştiğini belirtti.

İkiden daha fazla yabancı dil öğrenmenin olumlu etkileri artırıp artırmadığı ise henüz bilinmiyor.

Harvard Üniversitesi’nden Hekim Alvaro Pascual-Leone araştırma sonuçlarını ‘Elde edilen veriler ikinci bir dil öğrenmenin beyne etkisini anlamak adına mühim bir ilk adım oldu’ diyerek yorumladı.